Norup

 

 

 

I 1854, 14 år efter bestået embedseksamen som teolog, lykkes det Leonhard at opnå et præsteembede i den lille by Norup ved Otterup på Nordfyn. Her oplever Leonhard sin allerbedste tid, sin manddom. Lene virker som organist - og som mor for parrets 6 børn.  Kort over Norup

Læs mere om præstegården her.

 

 

 

Hatting-Torsted

 

 

 

På grund af for dårlig økonomi i Norup, som kun er et lille præsteembede, søger Leonhard forflyttelse til det bedre embede i Hatting ved Horsens. Denne kirke hører under godset Bygholm og er derfor ganske fornem i sin udsmykning af en landsbykirke at være.

 

 

 

 

 

Præstegården, hvor Leonhard boede, eksisterer stadig, og alléen, som går fra præstegård til kirke, kan også genfindes. Bakken skråner langsomt opad mod kirken. Her har Leonhard roligt kunnet nærme sig menigheden og samtidig kunnet få sine tanker helt på plads inden gudstjenesten.

 

 

 

 

 

Her ses alteret I Hatting Kirke. I samme kirke findes særlige pladser til de adelige fra godset Bygholm. Alt er stilrent og enkelt, og rummet er lyst og højloftet. De skrå vinduessprosser, som Leonhard beskriver, findes stadig. Fra disse vinduer, som har den romanske rundbue, kommer det smukke lysindfald.

 

 

 

 

 

Annekskirken i Torsted er ganske lille. Kirken er specielt kendt for sin gamle, typisk jyske granitdøbefont med løvemotiv. Leonhard tror fejlagtigt, at løvens manke forestiller slanger. 

 

 

 

 

 

Altertavlen i Torsted er en trefløjet Mariatavle fra middelalderen med smukt billedskærerarbejde, der viser de tre vise mænd. Denne tavle har i en periode befundet sig i Den gamle by i Århus, da man på et tidspunkt foretrak en altertavle malet af Constantin Hansen.
I dag fremtræder den oprindelige middelaldertavle smukt bemalet på sin gamle plads.